13 Aralık 2010 Pazartesi

Üstün Yetenekli Çocuklara Ebeveynlik

11 Aralık Cumartesi günü, "Üstün Yetenekli Çocuklara Ebeveynlik" konulu bir seminere katıldım.Irmak Okulları'nda gerçekleşen seminerin konuşmacısı, Amerikalı Prof.Dr. James Delisle idi. Üstün yetenekli çocuklara ebeveynlik konusunda 30 yılı aşan bir deneyimi olan Dr. Delisle'nin bu deneyimlerini aktardığı 15 kitabı bulunmaktadır.
Dr. Delisle'nin "Üstün Yetenekli Çocuklara Ebeveynlik " adındaki kitabı, yakın zamanda Irmak Okulları tarafından türkçeye çevrilmiş. Dr. Delisle'nin bu kitaptaki ifadesine göre, "üstün yetenekli kişiler her şeyden önce etraflarındaki dünyayı sofistike anlayış biçimleriyle yorumladıkları için dikkatimizi çekerler. Kelime haznelerinin erken yaşta oluştuğu, geliştiği ve birbirinden ayrı görünen kavramları birbirleriyle bağdaştırma becerilerinin erken yaşta yerleştiği görülmektedir.Fakat onları yaşıtlarından farklı kılan, yaşamlarının içinde yerleşik hale gelmiş, insanlara ve çevrelerine karşı geliştirdikleri farkındalık ve hissiyattır."
Üsün yetenekli çocuklara ebeveynlik konusunda Dr. Delisle'nin bu kitaptaki fikirlerinden bazı örnekler vermek istiyorum :
"*Bir ebeveyn olarak pek çok öğretmenin sahip olmadığı bir değere sahipsiniz, çünkü doğduğu andan itibaren çocuğunuzun her anına şahit oluyorsunuz
*Üstün yetenekli çocuklar genellikle yetişkinlerle ya da kendilerinden daha büyük çocuklarla arkadaşlık kurmayı tercih ederler. Bunun sebebi ise çok açıktır:Bu kişilere kim olduklarını ya da hakkında bilgi sahibi oldukları şeyleri nereden öğrendiklerini açıklama ihtiyacı duymazlar.
*Mükemmel notlar, davranışlar ve düzen konusundaki bu süper şişmiş beklentiler göz önüne alındığında, pek çok üstün yetenekli çocuğun, kendi çabalarına rağmen, yaptıkları şeylerin kusursuz olmak zorunda olduğunu hissetmeleri çok doğaldır
*Birlikte aptllık yapın. Saklamaya yemin ettiğiniz anlamsız sırlar tutun... Hiç de beklemediğiniz bir anda, onların ebeveyni olduğunuz için gurur duyduğunuzu söyleyin.
*Bir ebeveyn olarak "her şeyi bilen" değilken daha ulaşılabilirsiniz...Mükemmel olmayan rol modellere benzemek, mükemmel olanlara benzemekten daha kolaydır.
*Onların içgörülerini ve meseleler hakkındaki farkındalıklarını tanıyın ve sonra kartopu savaşı yapmak için dışarı çıkın.Onlarla ve köpeğinizle frizbi oynayın, iskambil kartlarından evler yapın ya da birbirinize o kadar çamur fırlatın ki sonrasında bahçe hortumuyla yıkanmak zorunda kalın.
*Hayat, sona daha hızlı varma yarışı değildir.Her günü olduğu gibi karşılamak, her zaferi ve hüsranı önlerinde uzanan gelecek için sadece sıçrama tahtası olarak görmek, her sabah uyandıklarında onlara öğretebileceğiniz bir ders olabilir."

Türkiye'de "Üstün ve özel yetenekli çocuklar"la ilgi çalışmalar yapan M:E:B'e bağlı kurum ve kuruluşların web adresleri'ni vermek istiyorum :
İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi : http://www.istanbulbilsem.k12.tr/ ( Türkiye'nin birçok yerinde Bilim ve Sanat Merkezleri bulunmaktadır )
Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu : http://www.beyazit.k12.tr/


En önemlisi çocuklarımızın "ÇOCUK" olduğunu asla unutmamaktır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder