6 Temmuz 2011 Çarşamba

SARAYBOSNA

Bosna-Hersek'in başkenti olan Saraybosna, Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Barındırdığı dini çeşitliliği ile bilinen Saraybosna'da Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevilik,yüzyıllar boyunca barış içinde birarada var olmuştur.
Modern Saraybosna'nın ortaya çıkışı, 15. yy.da Osmanlılar'ın bu bölgede hakimiyeti ile başlar ve bunun sonucunda Saraybosna, Türkler'in Avrupa'da kurduğu en büyük kent olur.

Şehirde Osmanlı'nın izini her yerde görmek mümkün, özellikle de Başçarşı'da.

Başçarşı


Saraybosna'da mutlaka Boşnak böreği yenmeli. Her köşebaşında bir börekçiye rastlamak mümkün.



Cevapi adını verdikleri köfteleri ve kuru et olarak adlandırdıkları, bizim pastırmamıza benzer baharatsız ve isli bir et var ki, denemeye değer.

Miljacka Nehri



Bistrik Bölgesi


Eski Bistrik Tren İstasyonu



Bistrik'ten şehrin görünümü


Şehir merkezindeki meyve ağaçları


At Meydanı


1914 yılında 1.Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olarak gösterilen Arşidük Franz Ferdinand'ın bir Sırp genci tarafından suikastı bu şehirde, altta resmi görülen köprüde gerçekleşmiştir.


Vrelo Bosna
Bosna Nehri'nin kaynağı olan yer. Şehrin biraz dışında Ilıca yakınlarında







Bosna Savaşı sırasında havaalanına gelen yardımları şehre ulaştırmak için kazılan tünel - UMUT TÜNELİ



Saraybosna'nın bizim için çok özel bir yeri var. Sevgili eşim Göknur'un anneannesi bu şehirde doğmuş ve 1.Dünya Savaşı sonrasında İstanbul'a göç etmiş. Göknur'un 2. dereceden kuzeni Aida halen orada yaşıyor, bizi çok güzel ağırladı ve gezdirdi.

Teşekürler Aida :))

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder